Tíz perc és pár egyszerű eszköz elég, hogy elkészüljön a saját karácsonyfa!
1. Vágjunk ki 5 kört. A papír lehet fehér, de legjobb, ha zöld.
2. A köröket hajtsuk félbe.
3. A félbehajtást még 3-szor ismételjük meg.
4. Amikor már csak egy kicsi körcikk méretű, vágjuk le a csúcsát.
5. A meghajtogatott papírpalástok hajtásvonalait rendezzük, hogy így nézzenek ki:
6. Egy ceruzára húzzuk rá a papír palástokat. Alulra kerül a legnagyobb.
7. Íme a kis karácsonyfánk, melyet akár díszíthetünk is! Az íróasztalunkon is jól mutat, de az ünnepi terítékbe is beilleszthetjük. Ha neveket írunk rá, karácsonyi ültetőkártyaként is funkcionál.
A részletekért kattintson a képre!
Megosztás a facebookonSokan vagyunk, akik szeretjük az újat, különlegeset. Ezekhez az ételekhez azonban idehaza keveseknek lenne gusztusuk.
A pici kacsákat néhány hétig hagyják fejlődni a tojásban, majd az utcai árusok megfőzik, és felszolgálásig forró homokban tartják. A balut Ázsia több országában mindennapos étel, Vietnámban és a Fülöp-szigeteken utcai ételként is fogyasztják.
Az Escamoles a fekete Liometopum óriáshangya tojása és előszeretettel fogyasztják Mexikóban. Sokak szerint vetekszik a kaviár különlegességével.
A híres pekingi Guolizhuang étteremben minden méretben találhatnak a vendégek péniszeket. Egy főt jak hímvesszője vagy egy juh ivarmirigyei több száz dollárba is kerülhetnek, de a kínaiak hisznek ezeknek a furcsa fogásoknak a jótékony hatásaiban. Állítások szerint nagyon finom és roppant egészséges. Szerintük növeli a férfiak potenciáját és csodákat művel a nők bőrével.
Ezt az ételt Ausztráliában és Németországban már betiltották, annyira brutális és etikátlan, de Japánban azonban találkozhatunk vele. A hal, amit itt elénk tesznek, él. Úgy van kifilézve, hogy életben marad és így kerül a tányérra.
Ez a sós ízű desszert a csoki süti kínai változata, de ott darazsakat sütnek bele. Nem kell félni, ezek a darazsak már nem tudják megcsípni a fogyasztót.
A shirako a hím hal egyed ivarsejtje, más szóval halteje. A szó jelentése “fehér gyerek”. Mondhatni a kaviár “hím megfelelője”, többféle halból fogyasztják, leggyakrabban a tőkehal spermiumát eszik meg.
Ezt a bizarr fogyasztási szokást megint csak Kínában művelik. A kobra szívet ugyanis szigorúan nyersen fogyasztják, amíg még dobog és egy kupica kobravérrel kísérik.
Hakarl
Izlandi csemege a sós, ammóniabűzt árasztó hakarl, ami tulajdonképpen kizsigerelt grönlandi cápa húsa, amit hónapokig rothasztanak. Mivel az izlandiak szerint ez nem rothasztás, sokkal inkább érlelés, a hakarl-t nagyvonalúan tekinthetjük az „izlandi prosciutto”-nak.
A kínai sarlós fecske nyálából készült madárfészket az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd a több száz éves recept alapján készített leveshez adják. A madárfészek fehér változatának kilója közel félmillió, a vörösnek több mint kétmillió forint az ára.
A surströmming, azaz erjesztett hering a világ egyik legbüdösebb élelmiszere. A svédek évszázadok óta erjesztéssel tartósított hala igazi különlegességnek számít. A fehérje lebontásáért (rohadásért) felelős baktériumok a húsban található cukrot savvá bontják, kialakítva a jellegzetes savanyú ízt és borzalmas szagot.
A szusi elterjedése óta a nyers tengeri étkek fogyasztása már nem szenzáció, ez a koreai étel azonban nemcsak nyers, de ráadásul még mozog is. Ráadásul elég veszélyes étkezés egy polip élve elfogyasztása, hisz ha egy egész jószágot kívánunk megenni számításba kell venni azt is, hogy megtapadhat a torkunkban a korongjainak köszönhetően és meg is fulladhatunk.
A Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. A kávé alapanyaga úgy “készül”, hogy az indonéziai cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik, majd az őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.
A legtöbb nyugati undorodva húzza el a száját, ha arról hall, hogy bogárevés, de más országokban, például Indonéziában ezeket a bogarakat csemegeként fogyasztják, mint mi az édességet, pedig a szaguk igen borzasztó.
A norvégokat is megosztó nemzeti fogás a tömény lúgoldatban áztatott, kimosott és főtt hal, ami igencsak büdös. Az erősen lúgos oldat a fehérjeláncokat gyengíti és feltölti, így alakul ki a hal eredeti térfogatánál nagyobb, zselatinos állag. Végül kimossák belőle a reakcióba nem lépett maradék lúgot, így a végtermék pH-értéke 10,5-11 körül lesz.
A juhtejből készült casu marzu egy szardíniai sajtspecialitás, amelybe a legyek belepetéznek és amikor a kukacok kikelnek akkor kezd el igazán erjedni a sajt. Egy nőstény sajtlégy több, mint 500 petét képes lerakni egyszerre. A peték kikelnek és elkezdik beenni magukat a sajtba. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzu-ban több ezer kifejlett lárva van.
Botswana és több afrikai ország vidéki területein nagyon népszerű a hernyó kinézetre hajazó mopane féreg fogyasztása, amit hamuban vagy zsírban sütnek, vagy simán csak megfőzik.
Ázsiai csemege a szárított gyík, amit először kilapítanak majd egy pálcikára felszúrva árulják. Levesekbe, mondhatni “levesbetétként” fogyasztják.
Kambodzsában igencsak népszerű a tarantella fogyasztása. Mivel a pókoknak önmagukban nincs jellegzetes ízük (kicsit a rákra hasonlít), így fokhagymával és fűszerekkel szokták őket ízesíteni, majd egészben megsütve árulják.
A Fugu a világ legmérgezőbb hala, emiatt a helyes elkészítése nemcsak fokozott körültekintést, hanem gyakorlott szakácsot is igényel. A Csendes-óceán nyugati szélén, Japán partjainál halászott példányok szervezetében ugyanis halálos adag tetrodotoxin méreg lapul, amely az állat szemében, bőrében, bélrendszerében, veséjében, petezsákjában és ikrájában található, így rosszul elkészítve azonnali halált okoz.
Jöjjön el kollégáival egy különleges csapatépítő tréningre!
Sok meglepetés és sok vidámság mellett sokkal jobban megismerik egymást, mint a munkahelyen!
Bővebb információ: info@keramiastudio.hu, vagy 70/388-1859
Advent első vasárnapja után már minden a közelgő Karácsonyról szól. Összegyűjtöttünk pár jó ötletet, amivel az irodánkat, lakásunkat, üzletünket ünnepi hangulatba tudjuk öltöztetni. Ráadásul egyik sem drága!
1. Zöld rojtos
Hozzávalók: fenyő alakúra kivágott kartonlap, papír (krepp, selyem, egyéb), amit rojtosra bevagdosunk, olló, ragasztó, esetleg egy fényfüzér, ami elbújik a rojtok alatt
2. Ágas
Hozzávalók: Legalább 8 db különböző méretű ág, fényfüzér
3. Nyomtasd!
Ha találunk egy jó felbontású képet, már ki is nyomtathatjuk a fát! Ha valakinek csak A/4 méretű nyomtatója van, darabokból is össze tudja állítani. Az sem baj, ha a lapok között van egy kis hézag!
4. Emlékek fája
Színben egymással harmonizáló apró emlékeket ki lehet tűzni vagy ragasztani.
5. Modern
Pár ág, és valami, amivel színeket lehet rávinni: egy festék, színes papír, szalag, stb.
6. Képeslap fa
Ha van 15-20 jó képünk, képeslapunk vagy idézetes kártyánk, és ezeket úgy egymáshoz ragasztjuk, hogy fa formát adjanak, egy pillanat alatt ünnepivé teheti a teret.
Kreatív emberek figyelmébe! Szeretnél saját készítésű kerámia díszeket? www.keramiastudio.hu
Megosztás a facebookonJópofa, és gyorsan elkészíthető. Karácsonyfára is akaszthatjátok, de ajándékkísérőnek, vagy az ünnepi terítéken dekorációnak is tökéletes.
Szükséges anyagok:
Az elkészítés szerencsére nem nagy kihívás, csak arra kell figyelni, hogy a korcsolyacipő kivágásánál az alsó részt ne vágjátok át, mert az tartja a gemkapcsot. A többi már csak fantázia kérdése, egyszerűen össze is fércelhetitek, de gyöngyökkel, flitterekkel, gondos hímzéssel is díszíthetitek!
Mi lenne, ha saját készítésű kerámia ajándéktárgyakkal is megpróbálkoznál?
Megosztás a facebookonLiszt, só, víz, kevés olaj - összesen ezek kellenek ahhoz, hogy egy egész sereg angyalkánk legyen!
Hozzávalók
1 rész liszt, 1/2 rész só, 1/2 rész víz, 1 kiskanál olaj
Kézzel vagy robotgéppel jól össze kell dolgozni, majd fél óráig hűteni. Utána indulhat a golyózás és nyújtás!
További eszközök:
Sodrófa, fogvájó, jó nagy karimájú pohár, fokhagymaprés ecset és egy kis víz legyen még kéznél!
A test és a testrészek golyóinak aránya erről a képről másolható.
Első lépés a szárny formálása
A test készítésénél lesz hasznos a pohár.
Majd a fogvájó is.
Az egyes testrészeket vízzel ragasszátok egymáshoz. A víz felhordásához ecsetet használjatok.
A fejjel nem lesz sok munka, csak a helyére kell tenni.
A kéz formázáshoz használjatok kést.
S végül a hajkorona.
A kész angyalokat szárítsátok ki sütőben a legalacsonyabb fokozaton, vagy fűtőtest közelében. A száraz sógyurma angyal festhető akrilfestékkel. Persze így fehéren is szép.
Angyali sereg:
Megosztás a facebookon
Talán most még van időnk rá! Összesen 2 olcsó alapanyag kell hozzá, és egy halom díszt csinálhatunk!
ilyen Hozzávalók:
2 pohár szódabikarbóna
1 pohár (kukorica)keményítő (fehér legyen ne sárga)
1+1/4 pohár víz
Az alapanyagokat kimérjük egy lábasba.
Főzzük közepes lángos, de folyamatos kevergetést igényel!
Ha elkezd forrni figyelnünk kell, hogy ne ragadjon a lábas oldalához.
Hamar elkezd összeállni!
Ha már krumplipüré állaga van kész is vagyunk!
Tegyük ki egy tányérra hűlni!
Keverhetünk bele csillámport vagy ételszínezéket is, de szerintem annyira szép a végeredmény csak így simán is, hogy kár elrontani!
Ha kihűlt a massza kezdődhet a nyújtás és formázás!
Érdemes kipróbálni minden sütemény kiszúrónkkal! Dombormintázatot is csinálhatunk pl. egy csipketerítővel.
Jó kísérletezést!
Megosztás a facebookon
nagyon szupíííííííííííí 1000 százalék ,hogy kipróbálásra kerül