Robbanó víz

A mikrohullámú sütőben való melegítés veszélyes is lehet, akár súlyos égési sérüléseket is okozhat. Újabb rémhírnek gondolod? Pedig ez a valóság! Mikróban hevített vízben, vagy más folyadékban nem mindig keletkeznek buborékok. Csak akkor forr ki az edényből, ha megmozdítjuk, vagy beleteszünk valamit. Vigyázat, életveszélyes lehet!


Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem tudni pontosan mennyi időre állította be az órát. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig, a vízben felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett hólyagokkal, 1. és 2. fokú égési sérüléseket szenvedett. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez sajnos elég gyakori eset.


A General Electric szakértőjéhez is eljuttatták a hírt, aki megmagyarázta az esetet. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és a túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele.

Ezt a magyarázatot erősítette meg egy technika tanár is: A túlhevítés jelensége vízmelegítés közben bármikor előfordulhat - különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot.

Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az akár életveszélyes sérüléseket

– soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig.

– ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb., ami a keletkező energiát elvezeti

– melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni, és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást.

loading...