Karácsonyfa 5 körből

Tíz perc és pár egyszerű eszköz elég, hogy elkészüljön a saját karácsonyfa!

1. Vágjunk ki 5 kört. A papír lehet fehér, de legjobb, ha zöld.

 2. A köröket hajtsuk félbe.

3. A félbehajtást még 3-szor ismételjük meg.

4. Amikor már csak egy kicsi körcikk méretű, vágjuk le a csúcsát.

5. A meghajtogatott papírpalástok hajtásvonalait rendezzük, hogy így nézzenek ki:

6. Egy ceruzára húzzuk rá a papír palástokat. Alulra kerül a legnagyobb.

7. Íme a kis karácsonyfánk, melyet akár díszíthetünk is! Az íróasztalunkon is jól mutat, de az ünnepi terítékbe is beilleszthetjük. Ha neveket írunk rá, karácsonyi ültetőkártyaként is funkcionál.

A részletekért kattintson a képre!

loading...

Bizarr ételek, amelyek a konyhai kreativitás határai súrolják

Sokan vagyunk, akik szeretjük az újat, különlegeset. Ezekhez az ételekhez azonban idehaza  keveseknek lenne gusztusuk.

 

Balut, azaz kacsaembrió

A pici kacsákat néhány hétig hagyják fejlődni a tojásban, majd az utcai árusok megfőzik, és felszolgálásig forró homokban tartják. A balut Ázsia több országában mindennapos étel, Vietnámban és a Fülöp-szigeteken utcai ételként is fogyasztják. 

 

 

Escamoles

Az Escamoles a fekete Liometopum óriáshangya tojása és előszeretettel fogyasztják Mexikóban. Sokak szerint vetekszik a kaviár különlegességével.

A legbizarrabb ételek

Jak pénisz

A híres pekingi Guolizhuang étteremben minden méretben találhatnak a vendégek péniszeket. Egy főt jak hímvesszője vagy egy juh ivarmirigyei több száz dollárba is kerülhetnek, de a kínaiak hisznek ezeknek a furcsa fogásoknak a jótékony hatásaiban. Állítások szerint nagyon finom és roppant egészséges. Szerintük növeli a férfiak potenciáját és csodákat művel a nők bőrével.

A legbizarrabb ételek

Ikizukuri

Ezt az ételt Ausztráliában és Németországban már betiltották, annyira brutális és etikátlan, de Japánban azonban találkozhatunk vele. A hal, amit itt elénk tesznek, él. Úgy van kifilézve, hogy életben marad és így kerül a tányérra.

A legbizarrabb ételek

Darázs keksz

Ez a sós ízű desszert a csoki süti kínai változata, de ott darazsakat sütnek bele. Nem kell félni, ezek a darazsak már nem tudják megcsípni a fogyasztót.

A legbizarrabb ételek

Shirako

A shirako a hím hal egyed ivarsejtje, más szóval halteje. A szó jelentése “fehér gyerek”. Mondhatni a kaviár “hím megfelelője”, többféle halból fogyasztják, leggyakrabban a tőkehal spermiumát eszik meg.

A legbizarrabb ételek

Kobra szív

Ezt a bizarr fogyasztási szokást megint csak Kínában művelik. A kobra szívet ugyanis szigorúan nyersen fogyasztják, amíg még dobog és egy kupica kobravérrel kísérik.

A legbizarrabb ételek

Hakarl

Izlandi csemege a sós, ammóniabűzt árasztó hakarl, ami tulajdonképpen kizsigerelt grönlandi cápa húsa, amit hónapokig rothasztanak. Mivel az izlandiak szerint ez nem rothasztás, sokkal inkább érlelés, a hakarl-t nagyvonalúan tekinthetjük az „izlandi prosciutto”-nak.

A legbizarrabb ételek

Madárfészek leves

A kínai sarlós fecske nyálából készült madárfészket az ázsiai szakácsok vízben oldják fel, majd a több száz éves recept alapján készített leveshez adják. A madárfészek fehér változatának kilója közel félmillió, a vörösnek több mint kétmillió forint az ára.

A legbizarrabb ételek

Surströmming

A surströmming, azaz erjesztett hering a világ egyik legbüdösebb élelmiszere. A svédek évszázadok óta erjesztéssel tartósított hala igazi különlegességnek számít. A fehérje lebontásáért (rohadásért) felelős baktériumok a húsban található cukrot savvá bontják, kialakítva a jellegzetes savanyú ízt és borzalmas szagot.

A legbizarrabb ételek

Sannakji

A szusi elterjedése óta a nyers tengeri étkek fogyasztása már nem szenzáció, ez a koreai étel azonban nemcsak nyers, de ráadásul még mozog is. Ráadásul elég veszélyes étkezés egy polip élve elfogyasztása, hisz ha egy egész jószágot kívánunk megenni számításba kell venni azt is, hogy megtapadhat a torkunkban a korongjainak köszönhetően és meg is fulladhatunk.

A legbizarrabb ételek

Kopi Luwak kávé

A Kopi Luwak, más néven a civet coffee a világ egyik legritkább és legdrágább kávéja. A kávé alapanyaga úgy “készül”, hogy az indonéziai cibetmacskaféle, a közönséges pálmasodró megeszi a kávébabot, ami a beleken keresztül, ürülékként távozik, majd az őshonosok óvatosan kikapirgálják a kávészemeket a cica székletéből.

A legbizarrabb ételek

Büdösbogár (poloska)

A legtöbb nyugati undorodva húzza el a száját, ha arról hall, hogy bogárevés, de más országokban, például Indonéziában ezeket a bogarakat csemegeként fogyasztják, mint mi az édességet, pedig a szaguk igen borzasztó.

A legbizarrabb ételek

Lutefisk

A norvégokat is megosztó nemzeti fogás a tömény lúgoldatban áztatott, kimosott és főtt hal, ami igencsak büdös. Az erősen lúgos oldat a fehérjeláncokat gyengíti és feltölti, így alakul ki a hal eredeti térfogatánál nagyobb, zselatinos állag. Végül kimossák belőle a reakcióba nem lépett maradék lúgot, így a végtermék pH-értéke 10,5-11 körül lesz.

A legbizarrabb ételek

Casu marzu

A juhtejből készült casu marzu egy szardíniai sajtspecialitás, amelybe a legyek belepetéznek és amikor a kukacok kikelnek akkor kezd el igazán erjedni a sajt. Egy nőstény sajtlégy több, mint 500 petét képes lerakni egyszerre. A peték kikelnek és elkezdik beenni magukat a sajtba. Az emésztésükből származó savak tovább bontják a sajtban található zsírokat, amitől az rendkívül puha lesz. Mire fogyasztásra kész, a casu marzu-ban több ezer kifejlett lárva van.

A legbizarrabb ételek

Mopane

Botswana és több afrikai ország vidéki területein nagyon népszerű a hernyó kinézetre hajazó mopane féreg fogyasztása, amit hamuban vagy zsírban sütnek, vagy simán csak megfőzik.

A legbizarrabb ételek

Szárított gyík

Ázsiai csemege a szárított gyík, amit először kilapítanak majd egy pálcikára felszúrva árulják. Levesekbe, mondhatni “levesbetétként” fogyasztják.

A legbizarrabb ételek

Sült tarantella

Kambodzsában igencsak népszerű a tarantella fogyasztása. Mivel a pókoknak önmagukban nincs jellegzetes ízük (kicsit a rákra hasonlít), így fokhagymával és fűszerekkel szokták őket ízesíteni, majd egészben megsütve árulják.

A legbizarrabb ételek

Fugu – Gömbhal

A Fugu a világ legmérgezőbb hala, emiatt a helyes elkészítése nemcsak fokozott körültekintést, hanem gyakorlott szakácsot is igényel. A Csendes-óceán nyugati szélén, Japán partjainál halászott példányok szervezetében ugyanis halálos adag tetrodotoxin méreg lapul, amely az állat szemében, bőrében, bélrendszerében, veséjében, petezsákjában és ikrájában található, így rosszul elkészítve azonnali halált okoz.

A legbizarrabb ételek

 

Jöjjön el kollégáival egy különleges csapatépítő tréningre!

Sok meglepetés és sok vidámság mellett sokkal jobban megismerik egymást, mint a munkahelyen!

Bővebb információ: info@keramiastudio.hu, vagy 70/388-1859

 

 

loading...

Minden, ami nem karácsonyfa, de különlegesen ünnepi

Advent első vasárnapja után már minden a közelgő Karácsonyról szól. Összegyűjtöttünk pár jó ötletet, amivel az irodánkat, lakásunkat, üzletünket ünnepi hangulatba tudjuk öltöztetni. Ráadásul egyik sem drága!

 

1. Zöld rojtos

Hozzávalók: fenyő alakúra kivágott kartonlap, papír (krepp, selyem, egyéb), amit rojtosra bevagdosunk, olló, ragasztó, esetleg egy fényfüzér, ami elbújik a rojtok alatt 

2. Ágas

Hozzávalók: Legalább 8 db különböző méretű ág, fényfüzér

3. Nyomtasd!

Ha találunk egy jó felbontású képet, már ki is nyomtathatjuk a fát! Ha valakinek csak A/4 méretű nyomtatója van, darabokból is össze tudja állítani. Az sem baj, ha a lapok között van egy kis hézag!

4. Emlékek fája

Színben egymással harmonizáló apró emlékeket ki lehet tűzni vagy ragasztani.

5. Modern

Pár ág, és valami, amivel színeket lehet rávinni: egy festék, színes papír, szalag, stb.

6. Képeslap fa

Ha van 15-20 jó képünk, képeslapunk vagy idézetes kártyánk, és ezeket úgy egymáshoz ragasztjuk, hogy fa formát adjanak, egy pillanat alatt ünnepivé teheti a teret.

 

Kreatív emberek figyelmébe! Szeretnél saját készítésű kerámia díszeket? www.keramiastudio.hu

loading...

Lepd meg a kollégáidat!

Jópofa, és gyorsan elkészíthető. Karácsonyfára is akaszthatjátok, de ajándékkísérőnek,  vagy az ünnepi terítéken dekorációnak is tökéletes.

0.jpg

00.jpg

 

Szükséges anyagok:

  • Ragasztó
  • Filc
  • Szalag
  • Színes gémkapocs
  • Hímzőfonal, tű, olló

1.jpg

Az elkészítés szerencsére nem nagy kihívás, csak arra kell figyelni, hogy a korcsolyacipő kivágásánál az alsó részt ne vágjátok át, mert az tartja a gemkapcsot. A többi már csak fantázia kérdése, egyszerűen össze is fércelhetitek, de gyöngyökkel, flitterekkel, gondos hímzéssel is díszíthetitek!

2.jpg

3.jpg

Mi lenne, ha saját készítésű kerámia ajándéktárgyakkal is megpróbálkoznál?

www.keramiastudio.hu

loading...

Hogyan lesz 6 gömbből angyalka dísz?

Liszt, só, víz, kevés olaj - összesen ezek kellenek ahhoz, hogy egy egész sereg angyalkánk legyen!

Hozzávalók

1 rész liszt, 1/2 rész só, 1/2 rész víz, 1 kiskanál olaj

Kézzel vagy robotgéppel jól össze kell dolgozni, majd fél óráig hűteni. Utána indulhat a golyózás és nyújtás!

További eszközök:

Sodrófa, fogvájó, jó nagy karimájú pohár, fokhagymaprés ecset és egy kis víz legyen még kéznél!

A test és a testrészek golyóinak aránya erről  a képről másolható.

Első lépés a szárny formálása

step111.jpg

step2.jpg

A test készítésénél lesz hasznos a pohár.

forgotten step.jpg

step3.jpg

step4.jpg

Majd a fogvájó is.

step5.jpg

Az egyes testrészeket vízzel ragasszátok egymáshoz. A víz felhordásához ecsetet használjatok.

step6.jpg

A fejjel nem lesz sok munka, csak a helyére kell tenni.

step7.jpg

A kéz formázáshoz használjatok kést.

step8.jpg

step9.jpg

S végül a hajkorona.

step10.jpg

step11.jpg

step12.jpg

A kész angyalokat szárítsátok ki sütőben a legalacsonyabb fokozaton, vagy fűtőtest közelében. A száraz sógyurma angyal festhető akrilfestékkel. Persze így fehéren is szép.

step13.jpg

Angyali sereg:

angels.jpg

loading...

Hófehér karácsonyfadíszek filléres alapanyagokból

Talán most még van időnk rá! Összesen 2 olcsó alapanyag kell hozzá, és egy halom díszt csinálhatunk!

ilyen Hozzávalók:
2 pohár szódabikarbóna
1 pohár (kukorica)keményítő (fehér legyen ne sárga)
1+1/4 pohár víz


Az alapanyagokat kimérjük egy lábasba.

Főzzük közepes lángos, de folyamatos kevergetést igényel!

Ha elkezd forrni figyelnünk kell, hogy ne ragadjon a lábas oldalához.

Hamar elkezd összeállni!
Ha már krumplipüré állaga van kész is vagyunk!

Tegyük ki egy tányérra hűlni!
Keverhetünk bele csillámport vagy ételszínezéket is, de szerintem annyira szép a végeredmény csak így simán is, hogy kár elrontani!

 

Ha kihűlt a massza kezdődhet a nyújtás és formázás!

Érdemes kipróbálni minden sütemény kiszúrónkkal! Dombormintázatot is csinálhatunk pl. egy csipketerítővel.
Jó kísérletezést!

 

loading...