A drága bolti ropogtatnivalót könnyedén elkészíthetjük otthon is.
A házi chips nem csak kevesebbe kerül, de garantáltan friss és az ízesítésnek is csak a fantáziánk szabhat határt.
Hozzávalók 2 személyre:
3-4 nagyobb méretű sütni való burgonya
1-2 dl olaj
só,
ízlés szerint fűszerek
Elkészítése:
A burgonyát hámozzuk meg, majd szeleteljük egyenletesen, kb. 2 mm vastagra. A legjobb, ha szeletelővel csináljuk, akár hullámos formára is, de az ügyesebbek késsel is csinálhatják. Ezután áztassuk be a szeleteket bőséges, hideg vízbe 10 percre és közben sokszor forgassuk át kézzel, hogy a keményítő minél jobban kioldódjon. Ezután fél órára áztassuk be 1 liter víz és 3 evőkanál só keverékébe.
Alaposan csepegtessük le és egy papírtörlő segítségével próbáljuk minél jobban megszárítani a burgonyaszeleteket.
Egy serpenyőben 1-2 ujjnyi olajat forrósítsunk fel, és annyi krumplit rakjunk bele, amennyit még kényelmesen meg tudunk forgatni. pár perc alatt süssük arany barnára mindkét oldalukat. Fontos, hogy forró legyen az olaj, különben a szeletek csak felszívják az olajat és nem lesznek ropogósak. Olajsütőben is elkészíthető, ilyenkor természetesen több olajat használjuk.
A lecsepegtetett szeleteket még forrón fűszerezhetjük. Pl. bazsalikommal, szárított snidlinggel, foghagyma granulátummal, oregánóval stb.
Megosztás a facebookon