Vizes lett a mobilom!

Bárkivel megtörténhet, hogy a telefonja a medencébe esik, kimossa a mosógépben, esetleg a kezéből kicsúszva egyenesen a vécékagylóban landol. Vagyis elég egy rossz mozdulat, és máris elveszett az összes letöltetlen fotó, a teljes telefonkönyvvel együtt. A legfontosabb: cselekedjen gyorsan! Kövesse az alábbi egyszerű módszert.

Az első lépés az akkumulátor eltávolítása, mégpedig azonnal. Nagy a kísértés, hogy a telefon bekapcsolásával győződjön meg arról, működik-e még, de éppen ez lehet, ami zárlatot okoz. Vegye ki a SIM kártyát is, hogy megmaradjanak rajta az adatai, ha a telefon mégis kisülne.

Ezután az a cél, hogy további károsodás nélkül minél gyorsabban kiszáradjon a készülék: ha túl sokáig marad nedves, korrodálódni kezdhet. Felejtse el a hajszárítót, mivel az túlságosan forró erre a célra. A legjobb választás a porszívó.

A következő lépés (vagy az első, amennyiben nem volt kéznél porszívó), hogy az összes maradék nedvességet is elvonja a telefonból. Ehhez merítse a készüléket egy nagy tál száraz rizsbe. Ha sem rizs, sem porszívó, akkor se essen kétségbe, hiszen a lefagyasztás még mindig segíthet. Győzödjön meg róla még egyszer, hogy kivette az akkumulátort, majd csavarja körül a telefont két-három réteg konyhai papírtörlővel, hogy megelőzze a fagyási károkat. Ezután tegye a mélyhűtőbe 15-20 percre. Vegye ki, majd helyezze vissza az akkumulátort, és bekapcsolással ellenőrizze, működik-e a telefon. Ha nem, vegye ki az akkumulátort, újabb 5-10 percig fagyassza, majd tegyen próbát ismét. Pár próbálkozás, és a telefon jó eséllyel működni fog.

Az eljárás egyetlen szépséghibája, ha olyan készülékünk van, amiben beépített az akkumulátor.

loading...
Ajánló
Kommentek
  1. Én