A ketchup receptje paradicsomon, cukron, eceten, són, szegfűborson és szegfűszegen alapul. De használnak hozzá hagymát, fokhagymát, zellert és más fűszereket is.
Elkészítése egyáltalán nem bonyolult!
Mi kell hozzá?
1 kg érett paradicsom
80 ml fehérborecet
3 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
40 dkg cukor
kevés szerecsendió, só, bors
A paradicsomot megmosunk és darabokra vágunk, majd az össze hozzávalóval együtt egy órán keresztül főzzük. A masszát szitán leszűrjük, vagyis átnyomkodjuk egy fakanállal. Visszatesszük a serpenyőbe, és még egyszer felfőzzük. Kóstoljuk meg, és fűszerezzük még ízlés szerint. Miután felforrt üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk. A saját készítésű ketchup nem olyan tartós, minta bolti – ezért felbontás után hűvös helyen kell tartani, és gyorsan felhasználni.