Házi hintőpor bárányhimlőre

Nagyon egyszerű elkészíteni, jól csillapítja a viszketést, szépen szárítja a hólyagokat.

Hozzávalók:

4 evőkanál finomra őrölt kukoricaliszt vagy kukoricakeményítő

3 evőkanál étkezési szódabikarbóna

4 csepp teafa illóolaj

4 csepp levendulaolaj

Csak megbízható (bio) minősítésű alapanyagokat használjon és kizárólag terápiás célú illóolajokat!

Elkészítése és használata:

Ha nem tudja nagyon finomra őrölni a kukoricalisztet (például kávédarálón), akkor jobb a kukoricakeményítő, mert a szemcsék irritálhatják az érzékeny hólyagos bőrt. Az összetevőket egy tiszta kicsi befőttes üvegbe vagy hintőporos flakonba tesszük és jól összerázzuk. A tetőt használat után mindig le kell zárni, hogy ne párologjanak az illóolajok. Célszerű alvás előtt használni a kádban állva, így nem lesz az egész lakás hintőporos.

loading...

Készítsünk szappant házilag

A szappanok használata szorosan hozzátartozik a testi higiéniához. Azonban a boltban kapható illatos szappanok gyakran szárítják, irritálják a bőrt az adalékanyagoknak köszönhetően. Hogy ezt elkerüljük, készíthetünk házilag is szappant. Nem csak remek szórakozás, de a pénztárcánkat is kíméli.

A legegyszerűbb természetes alapszappan a következőkből áll:

500 g növényi zsír (margarin) 63 g NaOH (nátrium-hidroxid, beszerezhető a gyógyszertárakban), 156 g desztillált víz vagy forrásvíz,1 kávéskanál a kedvenc illóolajból vagy a kedvenc parfümből

Az alapanyagokat gondosan összekeverve már csak 30 perc türelemre van szükség, és nagyon kellemes, apró buborékokkal habzó, finom szappan kapunk.

 

Természetes gyümölcs szappanok

Ezek a legkellemesebb szappanok, szépek, illatosak, kiváló bőrkímélő hatásuk van.

Elkészítésükhöz használhatunk természetes vagy mesterséges gyümölcsaromákat, illóolajokat, de tehetünk bele friss gyümölcsöket is. Préseljük ki a gyümölcsök nedvtartalmát, és tegyük a NaOH oldatba. A tartósításukhoz használjunk néhány csepp grapefruit-mag kivonatot – erőteljesen antibakteriális hatású. Tehetünk hozzá finomra reszelt citrushéjat – remek színező szer, illetve szerkezeti anyag.

Sajnos a gyümölcsök színe (pl. a feketeszeder gyönyörű sötétkékje) a NaOH hatására megváltozik, így extra színezékre van szükségünk, ha élénkebb színű szappanokat szeretnénk.

 

A felsorolt természetes adalékok használatával az alábbi színeket kapjuk: cayanne bors: rózsaszín

fahéj: drapp

kakaó por: barna

curry por: sárga

paprika: barackszín

étcsokoládé: barna

folyékony klorofill: világos zöld.

 

Őszibarackos szappan-csoda

340 g margarin

280 g kókuszzsír

260 g olívaolaj

370 g desztillált víz vagy forrásvíz

125 g NaOH

1 evőkanál (15 g) glicerin

1 evőkanál (15 g) barackmag-olaj

1 teáskanál (5 g) geránium illóolaj

1 teáskanál (5 g) barack aroma vagy illóolaj

 

Fahéjas téli-varázs

400 g pálmaolaj

310 g kukoricacsira-olaj

190 g margarin

370 g desztillált víz vagy forrásvíz

125 g NaOH

2 kávéskanál fahéj por

1 kávéskanál fahéj illóolaj

 

Kókusz-szappan

340 g kókuszzsír

140 g olívaolaj

140 g pálmaolaj

20 g mandulaolaj

310 g desztillált víz vagy forrásvíz

105g NaOH

1 teáskanál kókusz illóolaj

5 púpozott evőkanál kókuszreszelék

8–10 csepp grapefruit-mag kivonat

 

Csoki-szappan

560 g margarin

340 g kókuszzsír

20 g étcsokoládé

280 g forrásvíz vagy desztillált víz

120 g tej

140 g NaOH

A víz–tej elegyben oldjuk a NaOH-t.

Ha nem találjuk elég sötétbarnának a szappanunk színét,a kiöntés előtt adhatunk hozzá még kakaóport a szín mélyítéséhez.

loading...

Robbanó víz

A mikrohullámú sütőben való melegítés veszélyes is lehet, akár súlyos égési sérüléseket is okozhat. Újabb rémhírnek gondolod? Pedig ez a valóság! Mikróban hevített vízben, vagy más folyadékban nem mindig keletkeznek buborékok. Csak akkor forr ki az edényből, ha megmozdítjuk, vagy beleteszünk valamit. Vigyázat, életveszélyes lehet!


Egy 26 éves fiatalembernek kedve támadt egy csésze kávéra. Elővette a csészéjét, megtöltötte vízzel és (mint már annyiszor) a mikrohullámú sütőbe tette, hogy a víz megmelegedjen. Nem tudni pontosan mennyi időre állította be az órát. Amikor a beállított idő lejárt, kivette a csészét a mikróból, belenézett, és csodálkozva vette észre, hogy a víz nem forrt fel. Abban a pillanatban a csésze "robbant" és egész tartalma az arcába csapódott. A csésze még épségben volt mikor eldobta, tartalmát pedig, a vízben felgyülemlett energia "robbantotta fel". Az arca tele lett hólyagokkal, 1. és 2. fokú égési sérüléseket szenvedett. Bal szemén akár a látása is sérülhetett. Kórházi tartózkodása idején a kezelőorvos elmondta, hogy ez sajnos elég gyakori eset.


A General Electric szakértőjéhez is eljuttatták a hírt, aki megmagyarázta az esetet. Mikrózott vízben és egyéb folyadékokban nem mindig keletkeznek buborékok a forráspont elérésekor. Tulajdonképpen túlhevített állapotba kerülnek, és a túlhevített folyadék akkor fog kiforrni a csészéből, amikor megmozdítjuk, vagy például kanalat vagy teafiltert helyezünk bele.

Ezt a magyarázatot erősítette meg egy technika tanár is: A túlhevítés jelensége vízmelegítés közben bármikor előfordulhat - különösen akkor, ha az edény, amelyben a vizet melegítjük új, vagy ha csak kis mennyiségű vizet melegítünk (fél csészénél kevesebbet). Az történik, hogy a víz gyorsabban melegszik föl, még mielőtt buborékok keletkezhetnének. Ha a csésze nagyon új, akkor nincsenek még rajta kisebb felületi karcolások, repedések, amelyek a buborékok képződését elősegítenék. A felgyülemlett hőt elvezető buborékok hiányában a folyadék nem kezd forrni, hanem tovább melegszik, jóval saját forráspontja fölé. Amikor azután ilyen állapotban a csészét megmozdítjuk, vagy a folyadékot megkeverjük, rohamosan beindul a buborékképződés és kiszorítja a csészéből a forró folyadékot.

Hogy ez ne történjen meg és megelőzzük az akár életveszélyes sérüléseket

– soha ne melegítsünk csészében bármilyen folyadékot két percnél hosszabb ideig.

– ha vizet szeretnénk melegíteni, valamit mindig tegyünk a csészébe, fapálcikát, teafiltert stb., ami a keletkező energiát elvezeti

– melegítés után hagyjuk a csészét még 30 másodpercig a mikróban állni, és csak azt követően vegyük ki és tegyünk bele kanalat vagy bármi mást.

loading...

Hét trükk, amivel bárkit befolyásolhatsz!


Szélsőségesnek is hihetnénk azt a véleményt, mely szerint, akárhányszor kinyitjuk a szánkat, hogy a másikhoz szóljunk, nem teszünk mást, mit manipulálni próbáljuk.
Valójában, ha nem is mindig, de azért az ember egyik legalapvetőbb szándéka mégis a másik befolyásolása, saját akaratának érvényesítése. Ezt persze magas fokon űzik a politikusok, reklámszakemberek, üzletkötők, akik nem tesznek mást, mint néhány régi trükköt alkalmaznak.
Nézzünk most a számtalan példa közül néhányat, amelyet Joseph Kirschner A manipuláció művészetének titulál:

1. Hívd fel magadra a figyelmet! – A másik befolyásolása felé tett első lépés nyilvánvalóan az, ha aktivizálod magad, és cselekvésbe fordítod át vágyaidat, ötleteidet, akaratodat. Vagyis:

2 Tedd az ellenkezőjét – Ha támadnak, ne lendülj ellentámadásba és ne is védekezz, ne törj le, és ne hunyászkodj meg, mint egy kiskutya! Egy frappáns, szellemes válasz az általad kívánt irányba terelheti a beszélgetést.

3. Hízelegj! – Dicsérj, bókolj, tegyél apró ám annál figyelmesebb megjegyzéseket partnerednek!De vigyázat: vannak emberek, akiknél pont az ellenkező hatást éred el!

4. A lényeg a „csomagolás” – Az emberek többségét elsősorban a külső, a díszítés érdekli, s ritkán kíváncsiak a tartalomra. Öltözz elegánsan, beszélj választékosan, és légy udvarias, de határozott!

5. Ismételd sokszor ugyanazt! – Saját elképzelésedet újra és újra ugyanabban a formában ismételd el, hogy megragadjon az emberek fejében, s ha választaniuk kell a többféle alternatíva közül, rád emlékezzenek!

6. Bizonytalanítsd el az ellenfelet! – A másik elbizonytalanításának mértékével egyenes arányban nő saját önbizalmunk. Használd itt is az ismétlés módszerét: hívd fel újra és újra ellenfeled hibáira a figyelmet!

7. Kelts félelmet! – Az emberek félelem-listája szinte kifogyhatatlan: öregség, betegség, szegénység és létbizonytalanság, izzadság és narancsbőr.
Elég, ha feltérképezed a másik félelem-listáját és sebezhető pontjait, s ha megoldást is kínálsz rá, akkor vagy kiváló reklámszakember vagy egy simlis politikus lakozik benned.

Természetesen mindig a helyzetnek megfelelően kell kiválasztani, melyik módszert használjuk, ehhez pedig nem árt amatőr-pszichológussá átvedlenünk. S ha nem is alkalmazzuk ezeket a manipulációkat, az sem árt, ha tisztában vagyunk velük, hisz nap mint nap ezekkel igyekeznek formálni bennünket.

loading...

Marcipán házilag

Nem ördöngösség az elkészítése, és sokkal finomabb, mint a bolti.

 A marcipánt igazi misztikum övezi,  legtöbb kezdő háziasszony félve nyúl hozzá, és inkább készen vásárol díszeket, figurákat, mintsem maga készítené ezeket. Pedig valójában egy igen egyszerű édességről van szó.

Az egyik legenda szerint 1402-ben Lübeckben nagy éhínség pusztított. A raktárházakban jelentős mennyiségű cukrot tároltak, amikor a kikötőbe befutott egy görög teherszállító vitorláshajó, mandulával megrakottan. Rövidesen kiderült, hogy a megrendelő kereskedő cége időközben tönkrement, és a szállítmánynak nincs gazdája. A város néhány nap múlva elárverezte a mandulát, amelyet egy szerény jövedelmű cukrász vásárolt meg. A mandulát megőrölte, összekeverte cukorral, némi rózsavízzel, hozzákevert még egy kis tojássárgáját és ebből a masszából golyócskákat formálva eladta. Így indította útra a világhírre szert tett lübecki marcipánt.

Marcipán házilag

Hozzávalók: 1 kg cukor, 2,5 dl tej, 10 dkg darált mandula, 30 dkg rétesliszt, 20 dkg vaj, 1/2 mandula aroma
A cukrot a tejjel felforraljuk, belefőzzük a darált mandula és a rétesliszt keverékét. (A tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.) Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a vajat és kb. 1/2 mandula aromát. (Célszerű előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.) Egy tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát. Ezután a massza gyurmaszerűen formálható, nyújtható.

Hamis marcipán:

Aki úgy ítéli, hogy kissé drága a marcipán, ám mégis odavan ezért az édességért, próbálkozzon meg otthon a hamis marcipán elkészítésével.

10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzünk. Állni hagyjuk, hogy megkeményedjen. Közben 15 dkg krumplit héjában megfőzünk, még melegen áttörjük. Ezután összedolgozzuk a kukoricával, 20 dkg porcukorral és 20 dkg darált dióval, valamint 1 dl rummal. Kis gömböket formázunk belőle, majd keserű, azaza nem előre cukrozott kakaóban hempergetjük, és megkóstoljuk!

loading...

Jeges varázs

Színpompás jégkockák unalmas koktélokhoz :)

 

Nincs nyár koktél nélkül és nincsen koktél jégkocka nélkül. De valljuk be, a kis jégtömbök elég unalmasak. Dobjuk hát fel őket!

A jégkocka készítés nem csak nyári elfoglaltság, az igazán kreatívak egész évben készíthetnek színpompás dekorációkat, amikkel a legegyszerűbb ásványvíz is igazi műremek lehet

 

  1. szint: fagyasztott gyümölcsök:

A kreatív jégkocka készítés legegyszerűbb módja, ha a jégkocka tartóba néhány szem gyümölcsöt, teszünk, majd felengedjük vízzel és fagyasztás után készen is van a különleges koktéldíszünk.

Érdemes kipróbálni különböző zöldségekkel is, mentalevéllel, uborkával, esetleg olivabogyóval is.

 

  1. szint: virágos koktéldíszek

Ha valami igazán különlegessel szeretnénk vendégeinket elkápráztatni, akkor szakítsunk a hagyománnyal és gyümölcsök helyett fagyasszunk le virágokat, szirmokat, vagy leveleket. persze győződjünk meg előtte arról, hogy nem mérgező-e a kiválasztott dekorációnk J

 

  1. szint: ízesített jégkockák

Ha nem csak díszítésnek szeretnénk a jégkockát, hanem a koktélunkat is ízesítenénk vele, akkor a gyümölcsöket ne egészben, hanem darálva öntsük a jégkocka tartóba. Az eper, a málna, a zöldcitrom, a menta a legtöbb koktélhoz passzol, de az ásványvizet is megízesíti.

  1. szint: rétegezzünk!

Ha már igazán gyakorlottak vagyunk a jégkocka készítésben, akkor próbáljuk ki a réteges módszert is. Nincs igazán szabály, minél színesebb gyümölcsöket, zöldségeket használjuk, esetleg tejszínt is a különböző rétegek elválasztásához. A módszer lényege, hogy minden réteget hagyjuk alaposan megfagyni, mielőtt az újabb réteget ráhelyezzük.

 

loading...